VERDENSARVSCENTER

Roskilde Domkirke er historien om den danske kongemagt, om hvordan regenternes pragtgravmæler indtog middelalderkatedralen og skabte et monument af verdensklasse. Den historie skal fortælles.  Roskilde Domkirke besøgtes i 2022 af ca. 150.000 kulturarvsbesøgende. Men Domkirkens historie og status som UNESCO verdensarv kan under de nuværende rammer kun formidles i begrænset omfang.

Et nyt besøgssted

Et verdensarvscenter vil berige formidlingen af Roskilde Domkirke med de nødvendige udstillingsrum for en mere relevant, tilgængelig og tværfaglig formidling.  

UNESCOs verdensarvskommission har påpeget behovet for et besøgscenter til bl.a. at tage imod turister og give dem mulighed for at opleve Domkirkens historie, også når kirken er lukket for besigtigelse under kirkelige handlinger. Et verdensarvscenter vil således forbedre tilgængeligheden til Roskilde Domkirke, og forøge kvaliteten af gæsternes samlede oplevelse. Dermed kan der opnås en forbedret og bæredygtig balance imellem Domkirken som turistattraktion og sognekirke.

Roskilde Domkirke Verdensarvscenter, der efter planen skal åbne i 2027, skal formidle historien om domkirkens unikke arkitektur, om den kongelige danmarkshistorie og om ritualerne, der vedrører de kongelige begravelser. Centret skal bo i bygningskomplekset Det Kongelige Palæ i Roskilde, lige ved siden af domkirken. Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke, der siden 2021 har haft museumsorganisationen ROMU som operatør og ansvarlig for daglig ledelse og drift, står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.

Roskilde Domkirke Verdensarvscenter og Kongernes Samling i stort samarbejde

En netop indgået samarbejdsaftale sikrer, at Kongernes Samling skal være med i udviklingen af det kommende Roskilde Domkirke Verdensarvscenter. Bestyrelsesformand for fonden bag centret, Morten Langager, betragter partnerskabet som en blåstempling af visionerne og ser store muligheder for at skabe en helt unik besøgsoplevelse.

Et nyt drømmesamarbejde baner vejen for formidling i topklasse, når Roskilde Domkirke Verdensarvscenter efter planen slår dørene op i 2027. Fonden bag centret og Kongernes Samling, som er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus, har indledt et parløb om sammen at udvikle udstillinger til den kommende attraktion.

Kongernes Samling rummer både genstande og historier, som er yderst interessante for det nye Verdensarvscenter, og bestyrelsesformand i Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke, Morten Langager, kan ikke få armene ned.

”Det er en rigtig, rigtig god nyhed, for det er med til at cementere, at det er et fantastisk, seriøst og ambitiøst projekt, vi er i gang med. I og med, at Kongernes Samling er tilknyttet Kongehuset, får vi adgang til en mængde fascinerende viden og en række helt unikke genstande. Kongernes Samling er en enestående samarbejdspartner, og vi er meget glade”, siger Morten Langager.

Roskilde Domkirke Verdensarvscenter skal formidle det historiske monument, som i 1995 blev optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Med domkirkens status som kongelig gravkirke bliver netop det danske monarki et særdeles centralt tema i udstillingerne. Derfor ser museumsdirektør for Kongernes Samling, Thomas C. Thulstrup, meget frem til samarbejdet.

”Det her partnerskab er en enestående mulighed, som taler direkte ind i en meget vigtig opgave for Kongernes Samling; nemlig at fortælle om kongernes og dronningernes fulde liv fra vugge til grav. Vi kan bidrage med genstande, som kan sættes i spil på nye måder og kontekster, der er meget relevante for Roskilde Domkirke. Derfor glæder vi os virkelig til, at vi sammen skal udvikle et koncept for udstillingerne.”

Unikke formidlingsmuligheder

Kongernes Samling driver i dag museerne på Koldinghus, Amalienborg og Rosenborg. Med det nye samarbejde får organisationen altså også en tilknytning til Roskilde Domkirke, hvor 38 danske konger og dronninger fra de sidste op mod 1000 år er begravet.

”Projektet giver os en helt spændende mulighed for at anvende nogle af de genstande, som knytter sig til den sidste del af kongernes og dronningernes liv og gøre dem relevante i en udstilling. Vi ligger inde med genstande, som aldrig har været udstillet før, men er oplagte at vise i den her kontekst. Samarbejdet om at udvikle Roskilde Domkirke Verdensarvscenter giver os en helt enestående mulighed for at brede fortællingen om monarkiets historie endnu mere ud, end vi har mulighed for nu,” siger Thomas C. Thulstrup.

Morten Langager understreger, at projektet stadig mangler at få den endelige finansiering på plads, så centret kan realiseres. Men Roskilde Kommune har allerede givet 25 millioner, og fonden er i god dialog med en række fonde og flere samarbejdspartnere om yderligere kapital, støtte og samspil.

”Der er lang vej igen, adskillige institutioner og mennesker skal mødes om den fælles vision, men denne samarbejdsaftale er et rigtig stort skridt på vejen. Nu kan vi gå i gang med at udvikle de elementer, der skal indgå i udstillingerne. Vi skal udtænke de fortællemæssige greb og finde de genstande, der på bedste vis formidler de spor, vi spænder over, nemlig domkirkens unikke arkitektur, den kongelige danmarkshistorie og de kongelige begravelsesritualer. Det bliver Kongernes Samling nu en uundværlig del af, og derfor er det virkelig godt, at de er med i projektet allerede på det her tidlige tidspunkt,” siger Morten Langager.

Gode idéer velkomne

Har gode idéer og input til projektet, er man meget velkommen til at kontakte projektleder Lena Bruun Jensen på lenabj@romu.dk

 
 

VISION

FORSKNING

FORMIDLING